Sonobus

Aquest és un programari de transmissió d’àudio en xarxa de codi obert i gratuït per a GNU / Linux, Windows, MacOS, iOS i Android. Amb aquesta aplicació, els usuaris podrem transmetre àudio de punt a punt amb baixa latència entre dispositius, a través d’Internet o una xarxa local. SonoBus va ser escrit per Jesse Chappell i té llicència GPLv3.

Aquesta és una solució d’igual a igual de codi obert, multiplataforma, elegant i gratuïta que permet a diversos usuaris a distància, compartir àudio en temps real, buscant la major qualitat i la menor latència possible a través d’Internet. SonoBus és una aplicació fàcil d’usar i que permetrà als usuaris gravar àudio, reproduir qualsevol contingut d’àudio i més.

El seu funcionament és tan senzill com triar un nom de grup únic (amb contrasenya opcional) i connectar-nos instantàniament amb diverses persones per crear música, sessions remotes, podcasts, etc. Podrem gravar fàcilment l’àudio de tots, així com reproduir qualsevol contingut d’àudio per a tot el grup.

Pots descarregar el programa aquí: https://sonobus.net/

Característiques generals de SonoBus

 • SonoBus NO utilitza actualment cap xifrat per a la comunicació de dades, de manera que, encara que és poc probable que siguem interceptats, és important tenir-ho en compte.
 • Tot l’àudio s’envia directament entre usuaris d’igual a igual, el servidor de connexió només s’utilitza perquè els usuaris d’un grup puguin trobar-se entre si.
 • El programa permet connectar a diversos usuaris per enviar i rebre àudio entre tots els membres d’un grup, amb un control detallat sobre la latència, la qualitat i la barreja general.
 • Inclou compressió d’entrada opcional, porta de soroll i efectes d’equalització, juntament amb una reverberació mestra.
 • Totes les configuracions són dinàmiques, les estadístiques de la xarxa són clarament visibles.
 • Funciona com una aplicació independent tant en GNU / Linux, macOS, Windows i iOS, i com un complement d’àudio (AU, VST) en macOS i Windows. Es pot utilitzar a l’escriptori, en el teu DAW o al teu dispositiu mòbil.
 • És un programa fàcil de configurar i utilitzar, però tot i així proporciona tots els detalls importants sobre l’àudio.
 • La qualitat d’àudio es pot ajustar instantàniament des PCM sense comprimir per complet (16, 24 o 32 bits) o amb diverses velocitats de bits comprimides (16-256 kbps per canal) utilitzant el còdec Opus de baixa latència. A més es pot fer de forma independent per a qualsevol dels usuaris connectat a un grup.
 • SonoBus no utilitza cap cancel·lació d’eco o reducció automàtica de soroll per mantenir la més alta qualitat d’àudio. Com a resultat, si troba un senyal de micròfon en viu necessitaràs utilitzar auriculars per evitar ecos i / o retroalimentació.
 • Per obtenir els millors resultats i aconseguir les latències més baixes, els creadors de el programa recomanen connectar el nostre equip per cable Ethernet a el router si és possible. Encara que funcionarà amb WiFi, la fluctuació de la xarxa i la pèrdua de paquets addicionals requeriran utilitzar un buffer de seguretat més gran per mantenir un senyal d’àudio de qualitat, el que dóna com a resultat latències més altes.

Actuació en directe a través de Sonobus Alemanya-Espanya, 1451 kms de distància.

Improvisació entre Bernd Keul (Contrabaix) des d’Alemanya i jo mateix (Clarinet) des de Valls (Espanya) a més de 1300 kilómetres de distància.

Configuració

Necessitarà:

Un ordinador portàtil o d’escriptori que executi el sistema operatiu Apple Mac o Windows. El programari SonoBus és el primer programari d’aquest tipus disponible per a iOS, de manera que també es pot utilitzar un iPhone o iPad amb Apple iOS 11 o posterior. S’ha informat que Windows 7, Windows 8 i Windows 10 funcionen bé amb SonoBus. SonoBus també hauria de funcionar a Linux.

Una còpia instal·lada del client SonoBus per a Mac, Windows o iOS (els clients Linux es poden crear a partir del codi font, però encara no hi ha paquets instal·lables). Baixeu i instal·leu la versió adequada de SonoBus des de https://sonobus.net

FORTAMENT recomanat: un cable Ethernet i/o adaptadors per connectar l’ordinador al vostre encaminador o mòdem per cable. El WiFi funciona, però és una capa addicional de seqüenciació de paquets i sempre afegeix molta fluctuació, la qual cosa requereix una mida de memòria intermèdia més gran. SonoBus recomana la connexió per Ethernet.

Recomanat: auriculars amb cable o auriculars. Els auriculars Bluetooth no funcionaran a causa del retard afegit (fins a 250 ms) inherent a l’àudio Bluetooth. Els auriculars amb aïllament de so són els millors. Sense auriculars, altres músics escoltaran un ressò irritant dels altaveus que retorna al micròfon (si en feu servir un).

Si teniu Windows, és MOLT recomanable que utilitzeu l’opció del controlador ASIO, ja sigui amb el controlador ASIO que funciona amb la vostra interfície d’àudio, o instal·lant ASIO4ALL per al vostre àudio integrat o qualsevol cosa que no tingui un controlador ASIO pròpia. Vegeu també Recursos relacionats a continuació.

Configureu les opcions/pla de gestió d’energia del vostre sistema a “Alt rendiment” si és possible, especialment si feu servir un dispositiu portàtil. Això reduirà la possibilitat que l’acceleració de la CPU i/o la suspensió automàtica del dispositiu USB interfereixin amb el fluix fluid de l’àudio.

La teva experiència pot variar. De vegades, la configuració és molt frustrant, però per això estem escrivint aquest document, per ajudar-vos a començar. És possible que SonoBus no funcioni bé si la vostra connexió a Internet no és prou ràpida, o si hi ha molt trànsit a Internet, durant l'”Hora punta d’Internet”. Prova-ho en un altre moment quan hi hagi menys trànsit a Internet. De vegades, podeu ajudar-vos afegint la configuració de reenviament de ports al vostre encaminador d’Internet de casa, o el mòdem DSL o per cable pot ajudar, però això està fora de l’abast d’aquest document.

Sobre la latència

Quanta latència és massa? La majoria dels experts coincideixen que una latència de 50 mil·lisegons (ms) és aproximadament el límit superior de la música i que 25 ms són prou petits com per ser “prou bo”. Tingueu en compte que es tracta de números de latència unidireccional, SonoBus informa d’estimacions tant d’anada i tornada com d’anada en ambdues direccions.

Hi ha tres fonts principals de latència:

 • El retard en l’emmagatzematge de mostres de l’equip d’àudio i del controlador del dispositiu de l’ordinador
 • Retard en la configuració del programari de l’ordinador que es necessita per suavitzar la fluctuació de la xarxa
 • Retard en les connexions de xarxa entre tu i els altres participants

La part d’aquesta latència total sobre la qual teniu el control més fàcil és el retard de l’equip d’àudio del vostre ordinador. Alguns ordinadors portàtils tenen un maquinari de so intern que és prou bo, però en molts casos el maquinari de so intern i el programari del controlador afegeixen massa retard i una interfície d’àudio digital externa i un micròfon processaran el so amb menys latència i més qualitat. 

Començant

Amb aplicacions d’àudio com SonoBus, heu de donar permís al sistema operatiu per utilitzar el micròfon. Quan l’aplicació s’iniciï per primera vegada, el vostre sistema operatiu us preguntarà si permet l’entrada d’àudio, així que responeu “sí”. 

A la primera execució de SonoBus, també heu de triar els dispositius d’entrada i sortida que voleu utilitzar. Feu clic al botó “Configuració d’àudio”. A Windows, trieu el vostre controlador ASIO.

També heu de seleccionar els canals d’entrada actius i els canals de sortida actius que voleu utilitzar al diàleg que es mostra. Seleccioneu un dispositiu de micròfon per a l’entrada i un dispositiu d’auriculars per a la sortida. Si només teniu una font d’entrada mono (com ara un micròfon), podeu deseleccionar qualsevol altra entrada de manera que només seleccioneu la del vostre micròfon, la qual cosa reduirà l’ample de banda de la xarxa d’enviament. Si utilitzeu tant un micròfon com un instrument, i preferiu centrar-los quan s’enviïn als altres, podeu seleccionar les seves dues entrades i també triar com “desplaçar-les” als canals esquerre i dret. Vegeu el botó “En panoràmica” a prop de la part superior de la finestra principal per ajustar-ho.

Podeu triar una freqüència de mostreig. Es recomana 48000 Hz, però també funcionarà 44100 Hz. Els diferents participants amb els quals connecteu NO necessiten tenir la mateixa configuració aquí, l’àudio es tornarà a mostrejar si és necessari automàticament.

Trieu una mida de memòria intermèdia d’àudio per a la vostra pròpia sortida. Això establirà una línia de base per a la latència d’àudio enviada. Com més baix sigui el valor que trieu, menor serà la latència d’enviament, però a un cost d’augmentar el processament i la sobrecàrrega de paquets de xarxa. En general, triar 256 és segur, però per a una latència més baixa, utilitzeu 128 mostres. Podeu baixar si el vostre maquinari ho admet, però no serà de gran benefici tret que utilitzeu una de les opcions de qualitat d’enviament PCM sense comprimir, que pot utilitzar aquestes mides de memòria intermèdia més petites. Més informació sobre això a la secció “Format i qualitat d’enviament” a continuació. Molts usuaris tenen èxit amb 64 ​​mostres. Si escolteu un “craqueig” al vostre àudio monitoritzat amb valors de mida de memòria intermèdia molt baixos, augmenteu la mida de la memòria intermèdia de sortida. A Windows específicament amb interfícies d’àudio USB, quan es vol obtenir la latència mínima mitjançant la qualitat d’enviament PCM,

Si veieu una barra groga a la part superior que indica que la vostra entrada d’àudio està silenciada per evitar comentaris, podeu prémer el botó de la part superior dreta per activar l’entrada. Si utilitzeu una entrada de micròfon, NECESSITAràs auriculars, així que assegureu-vos de connectar-los abans d’activar el so de l’entrada.

Com connectar-se

Feu clic al botó “Connecta…” per començar.

Des de la versió 1.3.0 hi ha dos tipus de grups: Privats i Públics. Si voleu controlar amb qui us comuniqueu, feu servir la funció Grups privats perquè només les persones que coneguin el nom del grup (i, opcionalment, la contrasenya) podran connectar-vos amb vosaltres. Si, en canvi, voleu provar de reproduir música amb participants desconeguts, podeu provar la nova funció Grups públics. 

Grup Privat

A la finestra Connecta, seleccioneu la pestanya Grup privat.

Trieu un nom de grup únic que voleu utilitzar o utilitzeu el pràctic generador de noms de grup aleatori (el botó de daus). També podeu introduir una contrasenya que les persones que es connectin al grup també hauran d’introduir per seguretat addicional, però és opcional. Podeu dir als altres que voleu connectar-vos al nom del grup (i la contrasenya, si s’utilitza) o podeu prémer el botó Copia a la part superior dreta de la pàgina del grup i, a continuació, enganxar-lo i compartir-lo amb els altres usuaris amb els quals voleu connectar-vos. . El poden utilitzar per enganxar-lo a aquesta pàgina fent servir el botó d’enganxar a la part superior esquerra.

Trieu un nom per a vosaltres mateixos que serà el vostre identificador per a qualsevol altra persona que s’hi uneixi. Si una altra persona ja està utilitzant aquest nom al servidor, automàticament es farà únic quan us connecteu.

Feu clic a “Connecta al grup!”

Si hi ha altres persones al grup anomenat, hauríeu de veure’ls aparèixer i podreu escoltar-ne altres. En cas contrari, veureu un missatge que indica que esteu esperant que altres s’hi uneixin. Podeu ajustar els nivells que escolteu els altres amb els controls lliscants de volum o ajustar la panoràmica estèreo amb el botó Panorama (i els controls lliscants emergents) per a cada usuari.

Podeu silenciar-vos completament prement el botó del micròfon a la cantonada inferior esquerra. Quan la vostra entrada estigui silenciada, veureu un micròfon ratllat en vermell. També podeu triar per a qui es silencia la vostra entrada de manera independent, en cas que no vulgueu enviar àudio a determinats usuaris, sinó que ho feu a d’altres. També podeu silenciar la sortida de tots els usuaris o individuals amb el botó de l’altaveu (al costat dels botons del micròfon) a la part inferior de la finestra o a l’àrea de cada usuari.

Grups públics

A la finestra Connecta, seleccioneu la pestanya Grups públics .

La pestanya Grups públics us permet navegar per grups públics actius existents o crear-ne de nous que seran visibles per a qualsevol altra persona que faci servir el mateix servidor de connexió. S’hi mostren els noms dels grups públics actius actualment, juntament amb el nombre actual d’usuaris actius de cada grup. Per unir-se a un grup existent, només cal que el seleccioneu de la llista.

Recordeu que tot l’àudio només s’envia peer-to-peer, el servidor de connexió només facilita la gestió dels membres del grup. Actualment, és probable que el servidor aoo.sonobus.net predeterminat sigui l’única opció que funcioni, però també podeu executar el vostre propi (vegeu https://github.com/essej/aooserver ).

Per crear el vostre propi grup, introduïu un nom i premeu el botó “Crear grup”. 

Recordeu que tots els usuaris de SonoBus poden veure aquests noms de grups públics i, per tant, qualsevol pot connectar-vos amb vosaltres.

Ajustant les vostres connexions

Rebreu Jitter Buffers

L’arquitectura i els protocols de xarxa generalment prioritzen la fiabilitat per sobre de la velocitat i l’ordre dels paquets de dades. Els paquets es “cauen” regularment. Aquests paquets abandonats es tornen a enviar regularment fora de seqüència i es poden reencaminar. Les diferents rutes tenen diferents temps de transmissió i els paquets rebuts s’entreguen regularment fora de la seva seqüència de temps original. Quan es transmet l’àudio en directe, aquest “jitter” fa que el so d’àudio rebut “se trenqui” i la seqüència original s’ha de restaurar abans de presentar-los a les nostres oïdes. Això es fa recollint els paquets que arriben en un “buffer de fluctuació de recepció”, on es processen de nou a la seva seqüència de temps original. Aquest temps de processament és una de les principals latències amb què has de fer front.

El problema real de les connexions peer-to-peer és que les latències a/des de cada participant són diferents. Hi haurà una mida de memòria intermèdia òptima per a cadascun, depenent de la seva qualitat particular de connexió a Internet i la velocitat del maquinari. Haureu de fer una optimització per a cada usuari connectat.

Un dels avantatges de SonoBus és que podeu ajustar dinàmicament que cada participant “rebi el buffer de fluctuació” en temps real, de manera que podeu escoltar el canvi de qualitat d’àudio immediatament a mesura que es canvia la mida del buffer. Si la mida de la memòria intermèdia és massa petita, faltaran alguns (o tots) els seus paquets i el seu àudio sonarà “aspre”, massa gran, i la latència general es farà audible i intolerable per tocar música junts.

Trobareu una configuració inicial de Jitter Buffer a la finestra emergent d’opcions (engranatge). Aquesta configuració “predeterminada” s’aplica al seu flux entrant quan us connecteu per primera vegada amb persones noves, però s’haurà d'”optimitzar” en funció de les seves condicions individuals.

Tal com està instal·lat, SonoBus afegeix cada participant amb el seu buffer de jitter en mode “Automàtic”. A Auto, quan SonoBus detecta paquets caigut massa sovint, augmenta la mida del buffer de fluctuació. Això pot passar especialment quan esteu canviant altres paràmetres o quan canvien les condicions de la xarxa. Si les condicions milloren, també reduirà el buffer de jitter.

Quan utilitzeu el mode automàtic del buffer de fluctuació de recepció, voldreu començar els ajustos des del punt de partida més baix possible. Per a la franja de canal de cada participant, (n’hi ha una per a cada usuari connectat) toqueu l’àrea de la banda d’usuari que mostra la memòria intermèdia Recv Jitter i, en aquesta finestra emergent, arrossegueu el control lliscant de la memòria intermèdia de jitter cap a l’esquerra (pots moure’l). en qualsevol moment, fins i tot a Auto), o per a una manera més ràpida, premeu el botó |< a l’esquerra del control lliscant. És possible que sentiu alguns errors o interrupcions, ja que s’ajusta automàticament a més. Quan deixa de canviar i escolteu un àudio net, sovint és un bon lloc per a aquest participant, i podeu optar per canviar el seu mode a Manual (des de Automàtic) i utilitzar aquesta mida.

Hi ha un mode anomenat “Automàtic inicial” que fa els passos indicats anteriorment sense la intervenció de l’usuari . Trieu-ho quan aneu a la latència més baixa i no vulgueu que la mida de la memòria intermèdia de fluctuació s’agregui per a les interrupcions temporals. Si les condicions de la xarxa canvien massa i comenceu a obtenir abandonaments constants de l’altre extrem mentre us trobeu en aquest mode, només heu de prémer el botó |< de restabliment i es reiniciarà el procés automàtic. Quan estigui en l’etapa automàtica, l’indicador del mesurador de la memòria intermèdia mostrarà (IA-Auto) i quan s’estableixi en un valor fix canviarà a (IA-Man).

Consell professional: en els modes automàtics, si manteniu premuda la tecla Alt (Opció a Mac) quan feu clic a un botó de restabliment |<, restablireu els buffers de fluctuació de recepció per a tots els vostres participants.

En el mode manual, és possible que també pugueu reduir una mica més la mida del buffer de fluctuació de recepció de cada participant i ho podeu fer en qualsevol moment. Per ajustar la mida de la memòria intermèdia, només cal agafar la barra de control manual i arrossegar-la cap a l’esquerra i la dreta. Si el poseu massa baix, escoltareu els seus “abandonaments” INSTANTANEAMENT. Augmenteu la mida de la memòria intermèdia en un o dos passos i heu optimitzat la mida de la memòria intermèdia d’aquest canal.

És possible que escolteu errors en el futur a causa d’incoherències de la xarxa, però si us preocupa més la baixa latència, és possible que haureu de fer-ho per vosaltres mateixos.

Afortunadament, SonoBus recordarà aquests paràmetres de memòria intermèdia “optimitzada” pel nom d’usuari i els aplicarà la propera vegada que es connectin amb el mateix nom d’usuari.

Mesures de latència i fluctuació

L’èxit de SonoBus depèn de la qualitat general de la connexió entre els vostres auriculars/micròfon i els vostres companys de SonoBus. Després del maquinari d’àudio i la capacitat del processador del vostre dispositiu, la vostra connexió a Internet és el segon factor més important per al vostre èxit a SonoBus. Podeu provar la velocitat, la latència i la fluctuació des del port de xarxa del vostre dispositiu al servidor del vostre proveïdor de serveis d’Internet amb aquest servei gratuït: https://speed.cloudflare.com

Una altra cosa important a tenir en compte és el botó Ping/Latència a la dreta del canal de cada participant. Quan es premeu, aquest botó us mostrarà una estimació de la latència d’ anada i tornada des de vosaltres fins a aquest altre usuari i de tornada juntament amb valors detallats d’anada. El valor Ping que mostra és només la part del que indueix la pròpia xarxa, també un viatge d’anada i tornada (de tu a ells i tornada). La latència total d’anada i tornada consisteix en aquest ping juntament amb la configuració del buffer de fluctuació de recepció, la configuració de la mida del buffer d’àudio i possiblement altres retards del còdec d’àudio comprimit Opus (quan s’utilitza, introdueix 2,5 ms addicionals a cada extrem) als dos extrems.

La finestra emergent que veureu després de prémer el botó mostrarà la latència total d’anada i tornada i també estimacions de les 2 latències d’una sola direcció (tu -> elles i elles-> tu) que haurien de sumar aquest total. Les estimacions d’anada sempre es mostren a la pantalla del botó, juntament amb el temps de ping d’anada i tornada. Aquestes estimacions us poden ajudar a veure que potser el vostre buffer de fluctuació és bastant petit per rebre el seu àudio, però potser el que estan utilitzant per rebre el vostre és més gran. La latència real pot ser més gran perquè pot haver-hi més latència a la vostra interfície d’àudio que no està representada pel procés de mesura.

Format d’enviament i qualitat

SonoBus us permet triar el format d’àudio (comprimit o no comprimit) i la qualitat que envieu individualment a cada participant de la sessió.

Això permet personalitzar el canvi de latència per qualitat.

Seleccioneu la qualitat d’àudio que voleu enviar a qualsevol usuari fent clic a l’àrea “Envia qualitat” directament a sota del nom de l’usuari:

Al tauler que es mostra, feu clic al menú desplegable (que mostra “96 kbps/ch” a la imatge següent) i seleccioneu la qualitat que voleu enviar a aquest usuari:

Marqueu “Canvia per a tots” per canviar el format d’enviament a tots els altres participants de la sessió.

A més, podeu canviar el format i la qualitat d’àudio que us envia un usuari remot.

Per fer-ho, feu clic a l’àrea d’estat “Jitter Buffer” sota el control lliscant de nivell de l’usuari:

Feu clic al menú desplegable “Qualitat de recv preferida” (per defecte és “Sense preferència”) per canviar el format que us envia l’usuari remot.

És possible sol·licitar el mateix format i qualitat d’àudio a tots els altres usuaris marcant la casella “Canvia per a tots”.

Els formats comprimits disponibles introdueixen una petita quantitat de latència addicional (2,5 ms) sobre els formats no comprimits, però tenen requisits d’amplada de banda inferiors. A més, si utilitzeu les opcions PCM (sense comprimir), l’enviament de paquets de xarxa aprofitarà les possibles mides de memòria intermèdia de mostres d’àudio més petites que heu configurat a la configuració d’àudio per reduir la latència. Els formats d’àudio comprimits tenen una mida mínima de fotograma de mostra de 120 mostres, mentre que els formats PCM no tenen un límit inferior. Sens dubte, encara podeu utilitzar mides de memòria intermèdia de mostres d’àudio inferiors a 120 fins i tot quan utilitzeu la qualitat d’enviament comprimida, però només millorarà la vostra latència de supervisió i no la latència de xarxa d’extrem a extrem.

Ús de SonoBus Audio amb Video

Si voleu veure les persones amb qui jugueu, podeu executar Zoom, Jitsy, Google Meet, etc. en paral·lel juntament amb SonoBus.

Simplement inicieu una nova reunió de video i convideu els vostres companys de sessió de SonoBus a unir-s’hi enviant-los l’enllaç de la reunió de videoconferència per correu electrònic o un altre sistema de missatgeria.

Demaneu-los que s’uneixin a la reunió de videoconferència sense àudio o que silenciin el seu àudio a la reunió.

Aquí teniu una captura de pantalla de SonoBus i Zoom junts:

El vídeo estarà una mica fora de sincronització amb l’àudio SonoBus, però encara és molt agradable poder veure els altres reproductors. A les nostres proves inicials, vam trobar que hi havia una diferència de sincronització d’uns 50-100 ms, amb el vídeo de Zoom l’àudio SonoBus retardat.

L’execució de Zoom semblava no tenir cap efecte negatiu en el rendiment o la latència de SonoBus. En el nostre cas, vam llançar Zoom després que la nostra sessió SonoBus ja estigués establerta.

Recursos SonoBus

Lloc web de
SonoBus sonobus.net

Grup de Facebook SonoBus Grup d’
usuaris oficial de SonoBus

Grup de Google SonoBus
groups.google.com/g/sonobus-users

Canal de YouTube SonoBus
www.youtube.com/channel/UC1UmINxeCuysi-6Iyo8woqw

YouTube: Configuració de la primera execució de SonoBus
https://youtu.be/Z1qxi80GjRA

YouTube – Tutorial SonoBus – Entendre i minimitzar la latència total d’àudio del sistema
https://youtu.be/96mW62ISECY

YouTube: com instal·lar noves aplicacions de tercers en un MAC
https://youtu.be/vHdoYbrWQiY

ASIO4ALL
http://www.asio4all.org

Prova de velocitat, latència i fluctuació
https://speed.cloudflare.com

Viquipèdia – Definició de Jitter
http://https://en.wikipedia.org/wiki/Jitter

YouTube: s’explica la inquietud
https://www.youtube.com/watch?v=MRJcwFXlMFU

YouTube: conceptes bàsics d’ample de banda de xarxa, latència i fluctuació
https://www.youtube.com/watch?v=WdbJdUh6W08

Hits: 468

3 votes